2017 - 2018 #iedereenChironaut

De ruimte heeft een vreemde aantrekkingskracht,. Het onbekende, het avontuurlijke, het oneindige… De plek waar alles kan, waar iedereen meer over wil weten, waar constant dingen ontdekt worden. Astronauten, buitenaards

jaarthema_opnaaierleven, planeten en kometen, vallende sterren, de Melkweg… Iedereen heeft op het kampvuur al eens vol bewondering naar boven liggen staren. Wat zou er daar allemaal gebeuren?

Ruimte om in te spelen

Om op ruimtereis te gaan, heeft elke Chironaut een basis nodig en de mogelijkheid om op te stijgen. Daarom willen we het belang van speelruimte in de verf zetten voor kinderen en leiding.

Er is steeds minder plaats voor kinderen en jongeren in onze samenleving. Zij hebben nochtans een grote nood aan plaats om te wonen, om te spelen en rond te hangen, om zich te verplaatsen, enz. Iedereen is akkoord dat een kind moet kunnen spelen, maar het lijkt wel alsof het altijd moet in bossen en pleinen, ver van onze stille achtertuin. Chirogroepen maken zich steeds meer zorgen over de toekomst van hun lokalen, van hun speelbossen, van hun voetbalterreinen. En dat zou niet mogen. De Chirojongens en –meisjes moeten onbezorgd en ongestoord kunnen amuseren en experimenteren, zonder zich bezig te houden met regeltjes en afspraken.

We willen streven naar een samenleving waar er meer aandacht is voor de speelruimte van kinderen en jongeren.

Ruimte krijgen om te spelen

Om een Chironaut te kunnen worden, moet je als kind raketten durven bouwen van kartonnen dozen en plannen kunnen smeden om naar de maan te vertrekken. Daarom willen we jongeren de ruimte geven om op een speelse manier te ontdekken, experimenteren en grenzen te verleggen.

Verleg je grenzen, blijf niet bij het oude. We willen Chirojongens en -meisjes stimuleren hun grenzen af te tasten en op avontuur te gaan naar het onbekende. Ga op zoek naar nieuwe spelletjes en activiteiten voor je leden en ga eens spelen of rondhangen op ongewone of onbekende plaatsen. Ontdek nieuwe methodieken voor de vergadering of verzin een compleet nieuw concept voor de jaarlijkse eetdag.

We willen met het jaarthema het avontuur stimuleren en de fantasie prikkelen. We dagen iedereen uit om nieuwe ideeën te bedenken en uit te voeren, zo gek als ze maar kunnen bedenken. We leven in een beschermende maatschappij, waar jongeren soms niet mógen spelen. Maar we mogen niet vergeten dat spel een essentieel onderdeel is in de ontwikkeling van een kind. Het is oké om vuil en vermoeid terug te komen van een Chirozondag. De maatschappij streeft ook naar structuur en efficiëntie, maar spelen hoeft niet altijd een doel te hebben, in de Chiro is spelen het doel op zich. Kinderen en jongeren gaan naar de Chiro omdat het er plezant is.