Ben ik (ver)zeker(d)?

Hoewel de leiding steeds zijn best doet om de veiligheid van iedereen te waarborgen is een ongeval soms nog eens (te) snel gebeurd. Gelukkig betaal je daarom in het begin van het Chirojaar inschrijvingsgeld. Want iets minder dan de helft daarvan gaat meteen naar verzekeringen. Uiteraard dekken die verzekeringen ook niet alles. Daarom vind je hier een klein woordje uitleg over de Chiroverzekering. Voor een concretere en volledigere uitleg verwijzen we je door naar hier.

De Chiroverzekering bestaat uit drie grote peilers.

 1. Burgelijke aansprakelijkheid
  Deze peiler treedt in werking als je per ongeluk schade toebracht aan iets of iemand. Bijvoorbeeld: met je fiets tegen een auto gereden, of je breekt iemands been, ...
  In eerste instantie wordt er echter beroep gedaan op de familiale polis van het betrokken lid (in de praktijk is dit meestal de polis van de ouders). 
  Indien de ouders echter niet beschikken over zo'n polis, speelt de Chiroverzekering voor familiale polis.
  Hoe dan ook betaal je zelf de eerste €240 (evolueert met de index). Indien die €240 niet voldoet legt de polis nog een deeltje bij.
  Neem dus geen dure kleren, elektronica of andere mee naar de Chiro. Deze vallen niet onder de verzekering.
 2. Ongevallen
  Een ongeval is een plotse gebeurtenis, waarbij je lichamelijk gekwetst wordt, zoals verdrinking, voedselvergiftiging, insectenbeten,… De polis geldt niet voor ziekten, als je springstof gebruikt, bij zelfdoding, als je onder invloed bent van drugs (ook alcohol!) of als je je lenzen verliest.
  De Chiroverzekering betaalt het stuk van de medische kosten terug dat de ziekteverzekering (bv. CM of Bond Moyson) niet terugbetaalt.
  Die verzekering geldt ook op de kortste weg van en naar de Chirolokalen.
 3. Rechtsbijstand
  Bij gevallen van burgerlijke aansprakelijkheid kan het zijn dat de verschillende partijen niet akkoord gaan over wie aansprakelijk is. Dan moet de zaak voor de rechter verschijnen. De verzekering voorziet dan een 
  advocaat voor jou